Bankiety Drukuj
piątek, 15 kwietnia 2011 07:23

Bankiet zasiadany

Bankiet zasiadany to najekskluzywniejsza forma przyjęcia, inaczej bankietu, jaki może odbywać się w restauracji lub innym lokalu gastronomicznym. Bankiety zasiadanie pochodzą z kuchni międzynarodowej i odbywają się zwykle w dwóch porach dnia, bankiet z okazji uroczystego śniadania oraz bankiet obiadowy. Uczestnicy takowych bankietów ubrani są zwykle w stroje wizytowe lub wieczorowe, gdyż towarzyszą one specjalnym uroczystościom takim jak wesela, bankiety służbowe, konferencje, bankiety gwiazdorskie itp. Zarówno obsługa sali konsumpcyjnej przy tego typu bankietach powinna być ubrane w odpowiednio eleganckie stroje. Kelnerzy powinni spełniać najwyższe wymagania co do przygotowania sali oraz bieżącej obsługi gości.

 


Menu bankietów zasiadanych jest jednolite na cale przyjęcie dla każdego, nie ma możliwości wyboru potraw z karty dań. Bankiet zaczyna się przywitaniem ze strony obsługi restauracyjnej w hallu kieliszkiem wina lub szampana i o jednej godzinie wszyscy goście proszeni są do sali konsumpcyjnej i o zajęcie miejsca przy stołach zgodnie z rozmieszonymi karteczkami, lub z pomocą obsługi.


Bankiet angielski

Bankiety typu angielskiego to bardzo skromne i mało uroczyste przyjęcia. Goście obsługują się sami,
korzystając ze stołów bufetowych ustawionych w centralnym punkcje sali konsumpcyjnej. Jest to forma przyjęcia
organizowanego w godzinach wieczornych z okazji pożegnania lub przywitania ważnych gości, podczas konferencji
zjazdów lub delegacji.

Bankiet mieszany


Bankiet mieszany to typowy bankiet amerykański. Aby zorganizować tego typu bankiet potrzebne jest dobre lokum, ponieważ w tym wypadku musi być możliwość podzielenia sali na kilka części. Jest tak, ponieważ cześć sali zajmują wtedy stoły z bufetem z kolei reszta jest poświęcona gościom, którzy mogą się dobrowolnie po niej przemieszczać.


Bankiet amerykański - to  forma przyjęcia mieszanego między bankietem angielskim a zasiadanym. . .

Strój na bankiet

Strój na służbowy bankiet nie musi być zbyt wymyślny, powinien być za to elegancki. Za uniwersalną elegancję uważa
się w świecie mody ubrania jednocześnie wygodne i bezpretensjonalne. Właśnie takie będą idealne na służbowy bankiet.

Menu bankiet

Propozycje do menu bankietowego
ZIMNA PŁYTA: Półmisek wędlin  Schab faszerowany suszoną śliwką lub morelą Galantyna z
kurczaka Pasztet domowy pieczony Jajka faszerowane Szparagi zawijane w szynce Pieczona wołowina na zimno Koperta ze
schabu z musem chrzanowym Karkówka pieczona w ziołach Indyk w maladze Pierś z kurczaka z brzoskwinią . Galaretka
drobiowa .Łosoś wędzony z cytryną . Pomidor faszerowany z groszkiem i szynka. Ruliniki z szynki z musem
chrzanowym      Śliwki zawijane w boczku      Deska serów mieszanych     Śledź w oleju Śledź w śmietanie     Ryba po
grecku
SAŁATATKI: Wegetariańska,Meksykańska z kolorowej fasoli,Firmowa z szynką i serem, z kurczaka na
ryżu, Grecka z serem feta i oliwkami, Z paluszkami krabów i owocami morza ,Galicyjska z pieczonym boczkiem     
Kalifornijska z grilowanym kurczakiem
SOSY: Tatarski, Cumberland, Diabelski, Chrzanowy , Czosnkowy     
ZAKĄSKI GORĄCE: Beuff Strogonoff  Leczo wegetariańskie , Cielęcina po mieszczańsku,Wołowina po burgundzku     
Potrawka z indyka, Paprykarz z kurczaka, Schab duszony w porach
DESERY: Kremówka, Torcik, w-z, Sernik wiedeński, Szarlotka, Tort "Marzenie" , Pączek, Ptyś ekler, Makowiec,
DROBNE PRZEKĄSKI:Kanapka, Tartinki na krakersach, Koreczki z sera żółtego, Szaszłyczek góralski .

Rodzinny bankiet weselny

Rodzinny bankiet weselny w restauracji to mało jeszcze popularne w Polsce a bardzo wygodne rozwiązanie. . .


Wskazówki dla gospodarzy bankietu


Wskazówki dla gospodarzy bankietu Już przy pierwszej rozmowie w restauracji trzeba przedstawić kierownikowi -
szefowi plan przebiegu uroczystości lub kierownik - szef może taki plan zaproponować. pierwszego podania (np.
delikatna ryba w jarzynach), potem spodziewać się możemy drugiego podania (grzyby na ciepło, kurczak na grzance,
szparagi), następnie zupy, a po niej jednego lub dwu dań głównych rózniących się charakterem.

Wskazówki dla gości weselnych

Wskazówki dla gości weselnych. Podczas uroczystych przyjęć przy talerzu nie powinno się znajdować więcej niż po trzy
pary noży i widelców. Kelnerzy mają obowiązek sprzątania sztućców po każdym daniu, bez względu na to, czy były
wykorzystane, czy nie. Po lewej stronie talerza znajdzie się talerzyk i nóż do miasta.

Bankiet zasiadany

Bankiet zasiadany to najekskluzywniejsza forma przyjęcia, inaczej bankietu, jaki może odbywać się w restauracji lub innym lokalu gastronomicznym. Uczestnicy takowych bankietów ubrani są zwykle w stroje wizytowe lub wieczorowe, gdyż towarzyszą one specjalnym uroczystościom takim jak wesela, bankiety służbowe, konferencje, bankiety gwiazdorskie itp. Zarówno obsługa sali konsumpcyjnej przy tego typu bankietach powinna być ubrane w odpowiednio eleganckie

stroje.




Poprawiony: czwartek, 28 kwietnia 2011 10:03
 


Stworzone dzięki Joomla!. Designed by: joomla templates vps Valid XHTML and CSS.